Vianočka
18 g droždia
50 g trstinový cukor
200 ml mlieka
2 vajcia
85 ml roztopený kokosový olej
450 g špaldová hladká múka
1/2 PL vanilkový cukor
1/3 čl citr. kora
štipka soli
Z teplého mlieka, cukru a droždia urobíme kvások. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. V druhej mise zmiešame múku s cukrom, pridáme olej, žltky a kvások. Nakoniec vmiešame sneh a rukou vypracujeme cesto, ktoré necháme 30 minút kysnúť.
Cesto rozdelíme na 4 časti - 2x2 pramene, pričom ľavý z dvojice prekladáme cez pravý a napokon z dvoch stredných prekladáme pravý cez ľavý. Vianočku prenesieme na vymastený plech a potrieme roztopeným maslom.
Pečieme pri 175°C 15 minút a potom ešte 5 minút pri 160°C.