Pomarančový koláč
Cesto:
100 g sušených datlí
110 ml čerstvej pomarančovej šťavy (asi 2-3 pomaranče)
140 g špaldovej hladkej múky
100 g mandľovej múky
20 g trstinový cukor
1 čl prášok do pečiva
1 čl sóda bikarbóna
1/2 čl škorice
1/3 čl perníkové korenie
štipka soli
3 vajcia
1 PL (rovná) sušená pomarančová kora BIO
50 g kokosový olej
Na ozdobu:
1 pomaranč ošúpaný a nakrájaný na plátky
Sirup:
Šťavu z 2 pomarančov s 5 PL javorového sirupu zahrievame 10 minút a zredukujeme na sirup
Datle zalejeme vriacou vodou. Po pár minútach zlejeme a prilejeme 4 PL (zo 110 ml) pomarančovej šťavy a zmiešame na pastu. V druhej mise zmiešame suché ingrediencie tj. múky, cukor, soľ, prášok do pečiva, sóda bikarbóna, škorica a perníkové korenie. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. V inej mise vyšľaháme žltky s datlovou pastou, zvyškom pomarančovej šťavy, pomarančovou korou a kokosovým olejom. Postupne pridávame suchú misku. Nakoniec do cesta jemne zamiešame sneh. Cesto vylejeme do vymastenej okrúhlej formy a zatlačíme navrch plátky pomaranča.
Pečieme pri 170°C cca 25 minút. Po vychladnutí polejeme sirupom.