Makovník
Cesto:
250 g špaldovej múky
125 ml bezlaktózové mlieko
12 g čerstvé droždie
4 g prášok do pečiva
1 žÍtok
štipka soli
100 ml kokosový olej
1 PL trstinový cukor (18 g)
25 g masla (trochu si necháme na potretie)
Plnka:
125 g mletý mak
1 PL medu (20 g)
63 ml mlieko
1/3 čl škorice
štipka soli
60 g cukru
Na posypanie:
25 g mletý mak
10 g cukor
hrsť hrozienok
Z teplého mlieka, droždia a cukru urobíme kvások. Vo väčšej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a k tejto suchej zmesi pridáme roztopený olej, maslo a kvások. Vypracujem hladké cesto, ktoré rozvaľkáme na dobre pomúčenej doske.
Na plnku si zohrejeme mlieko a vlejeme do maku s medom, cukrom a škoricou. Vychladnutú plnku rozotrieme na cesto, posypeme zmesou maku a cukru a napokon pridáme hrozienka. Zrolujeme, potrieme trochou masla, poprepichujeme vidličkou a necháme kysnúť 20 minút.
Pečieme pri 180°C 20 minút, potom 5 minút na 175°C a posledných 5 minút na 150°C. Necháme vychladnúť a pocukrujeme.