Zemiakové pagáčiky




Cesto:
300 g hladká špaldová múka
130 g ovsenej múky
80 g masla
1 čl soli
210 ml (mandľového) mlieka
2 čl kopcom cukru
20 g čerstvých kvasníc
2 žltky

Náplň:
80 g masla
1,5 väčší zemiak uvarený v šupke
soľ
cca 100 g tempeh opražený a pokrájaný nadrobno

Na potretie:
1 bielok + údená sladká paprika
rasca
soľ
sezam

Z teplého mlieka, cukru a kvasníc urobíme kvások. Vo veľkej mise zmiešame múky, soľ, žltky, roztopené maslo a napokon kvások. Vymiesime cesto, ktoré necháme kysnúť cca 45 min.
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, nastrúhame väčšinu (studeného) masla a väčšinu tempehu. Preložíme zdola nahor, zhora nadol, sprava doľava, zľava doprava a nakoniec na polovicu a necháme kysnúť 20 minút. Tento postup zopakujeme ešte trikrát, pričom pri druhom rovaľkaní použijeme zvyšok masla a tempehu.
Cesto rozvaľkáme na 1,5 cm, narežeme nožíkom mriežku a vykrojíme cca 24 pagáčikov. Prenesieme na vymastený plech, potrieme bielkom zmiešaným s paprikou, posypeme údenou sladkou paprikou, rascou a sezamom.
Pečieme pri 180°C 20 minút.

Obľúbené príspevky